Skip to main content

Климакс - симптоми и лечение

| klinika | Медицински и естетични съвети
Климакс - симптоми и лечение

Климаксът е естествен етап от живота на жената, свързващ репродуктивния й период със сениума. За нашите географски ширини климакса при жените настъпва около 50 годишна възраст. Продължителността му е индивидуална. Разделя се на няколко периода:
пременопауза, менопауза и постменопауза.

Пременопаузалният период настъпва около 40-тата годишнина на жената. Характеризира се с намаляване на яйчниковата дейност. Първоначално, през втората половина на цикъла, намалява производството на прогестерон. В по-късен етап напълно спира образуването на годна за оплождане яйцеклетка. Интервалите между менструалните цикли могат и да си
останат същите, но намалява количеството на кървенето и продължителността му. В него се появяват и първите вегетативни реакции на жената като – топли вълни, прекомерно изпотяване, вътрешно напрежение, сърцебиене. 

Менопаузата започва след последната менструация до 12-тия месец след него. Характеризира се с преустановяване на ендокринната функция на яйчниците, което е и края на репродуктивната функция на жената. Вегетативните симптоми се засилват, може да се повиши и Артериалното налягане в този период и да се проявят заболявания на Сърдечно-съдовата
система и опорно-двигателния апарат. Повишава се теглото и мастните натрупвания в областта на корема и ханша, поради забавяне на метаболизма.

В постменопаузалния период яйчниковата дейност е спряла. Това е причина за задълбочаване на симптомите на климактериума.

След 70 годишна възраст жената навлиза в последния си физиологичен период – сениум.

Най-честите оплаквания са от страна на вегетативната нервна система. Те се проявяват с т.нар. “топли вълни”. Усещането започва от горната част на тялото – лице, шия и гърди. Продължителността е от секунди до няколко минути. Топлите вълни се съпровождат от промяна в кожната температура и цвета на лицето ,шията и деколтето– хиперемия, в следствие на съдова дилатация. Освен тях жените могат да имат главоболие, сърцебиене и световъртеж. Особено мъчителни са нощните изпотявания, които прекъсват съня и са причина за отпадналост и намалена работоспособност на следващия ден. Влошава се паметта и концентрацията. Появяват се депресивни настроения. Намалява либидото. Почти 70% от жените повишават значително телесното си тегло. Причината за това са намалените нива на естрогените.

Остеопорозата е друг проблем на климактериума. Намалява костната плътност, което става причина за фрактури - най-често в торакалната и лумбална област на гръбначния стълб. Липсата на естрогени води и до атрофия на съединителната тъкан. Това се проявява с
изтъняване на лигавицата на влагалището, промяна в киселинността и флората му. Нарушава се сексуалният живот – болки по време на полов акт и чести урогенитални инфекции. Атрофират и долните пикочни пътища. Може да се появи незадържане на урината или неотложни позиви за микция.

Какво е лечението?

Лечение се прилага при климактерична симптоматика, смущаваща ежедневието, и неправилни маточни кръвотечения. Състои се в хормонална ззаместителна терапия със синтетични хормони или растителни препарати с фитоестрогени. Напоследък в помощ на тези жени са разработени и редица апаратни методи, използвани в Естетичната гинекология, които много достъпно и бързо помагат на жените да възстановят комфорта си.

СО 2 ЛАЗЕРА с който разполагаме в „Медицински център Даймонд Клиник " можем да излекуваме:
- ВАГИНАЛНАТА АТРОФИЯ,
- ИНКОНТИНЕНЦИЯТА НА УРИНА ,
- ЧУВСТВОТО ЗА СУХОТА И ДРАЗНЕНЕ ПО СРАМНИТЕ УСТНИ И ВЛАГАЛИЩЕТО,
- ДА ВЪСТАНОВИМ УСЕЩАНИЯТА И КОМФОРТА ПРИ ПОЛОВ КОНТАКТ.

HI - FU АПАРАТА, също е подходящ за стягане на влагалището и лечение на изпущане на урина ВИСОКО-ИНТЕНЗИВНАТА МАГНИТНА ТЕРАПИЯ се използва от години за тонизиране на мускулите на тазовото дъно и лечение на изпущането на урина при жени с проблем ПЛАЗМОТЕРАПИЯТА може да се съчетае с горните апаратни метода за по-бърз и дългосрочен
ефект.
Опита, който вече имаме в Даймонд Клиник ни показва, че можем да помогнем на много от жените да възвърнат усещанията, комфорта и здравето си, особено ако се започне още при първите оплаквания.

Когато при кашляне, кихане или вдигане на тежко усетите изтичане на урина или тежест ниско долу в корема или уринирате много по-често от преди без причина се обърнете към вашият Акушер-гинеколог. Може разбира се да дойдете на консултация в нашия Медицински център, където ще направите преглед при специалист, необходимите изследвания и
подходящата за Вас терапия.

Не се срамувайте да споделите тези оплаквания със специалисти, защото ние можем да Ви помогнем да продължите:
- да изпълнявате ежедневните си задължения
- да продължите да танцувате
- да продължите да се смеете
- да продължите да носите внуците на ръце и да се забавлявате с тях

Даймонд Клиник и специалистите в него са на Ваше разположение.

Моля въведете име и фамилия.
Невалиден телефонен номер.
Невалиден имейл адрес.
Моля, изберете дата, на която трябва да се свържем с вас.
Invalid Input