Skip to main content

Инконтиненция (изпущане) на урина - видове, причини и лечение

Инконтиненция на урина (изпущане на урина) - представлява неволно изтичане на урина, което ние не можем да контролираме и без да ни се ходи до тоалетна. Появява се най-вече при повишаване на вътрекоремното налягане.
 
 

Видове Инконтиненция На Урина (Изпущане На Урина)

 1. Стрес инконтиненция - при усилие, кашляне, кихане, танци, тичане, при полов  контакт, вдигане на тежко и др. подобни усилия.
 2. Императивни (неотложни) позиви за уриниране - при свръхактивен пикочен мехур дори само, когато си помислим за тоалетна или чуем шум на течаща вода.
 3. Смесена инконтиненция - тя е най-честата и е комбинация от всички изброени до тук причини.

Можем да кажем, че има и 4-ти вид - това е временна инконтиненция - веднага след раждане или последните месеци на бременността, оперативни интервенции върхе ж.п.о. инфекции на П.П.С. – т.е.  те продължават само, докато я има и причината която ги е предизвикала.

Трябва да се знае, че от стрес инконтиненция страдат здрави жени. 
Много често тези оплаквания започват в периода преди менопаузата или в менопауза т.е. между 40-50 годишна възраст. Това е така поради редица причини - намаляването на женските хормони, което води до намаляване на еластичността и тонуса на мускулите на тазовото дъно, намаляване на хидратацията и колагена във влагалището, спадане на матка или и стените на влагалището.
 
1-ва степен - изпущане на урина при кашляне, кихане, тичане. 
2-ра степен - изпущане на урина при движение, изкачване на стълби или кашляне при в седящо положение.
3-та степен - изпущане на урина при минимално усилие или при кашляне в легнало положение.
 

Етиология (Причини):

 • Чести инфекции на пикочо-половите пътища на жената
 • Вродена слабост на съединителната тъкан
 • Хормонален дефицит
 • Вагинални раждания
 • Оперативни интервенции в областта на долния уринарен тракт
 • Тежки физически натоварвания
 • Обезитет (затлъстяване)
 • Хронични заболявания свързани със запек или кашлица

 

Лечение

До преди няколко години нямахме конселвативни методи за лечение на този неприятен проблем. Сега вече има нови и модерни консервативни методи с много добър ефект, особено когато става въпрос за много ранен стадий на проблема. Тогава имаме и пълно излекуване.
Затова съветваме жените още при първите изпущания на урина и дори леки подмокряния да се обърнат към нас за консултация.

Тези методи на терапия са:

1. плазмолифтинг на влагалище
2. магнитна терапия на мускулите на тазовото дъно
3. лазерна терапия на влагалище и външни полови органи

Могат да се направят различни схеми на лечение и комбинация между терапиите с крайна цел излекуване на жената.

Магнитната терапия

тя е най-лесна, най-евтина, не изисква никаква специална подготовка от страна на жената. Тя просто сяда на един стол, който излъчва магнитни импулси водещи до съкращаване на мускулите на тазовото дъно. Усеща се като леки контракции на мускулите. Поседява 25мин става и си тръгва. Процедурите са правят 2 пъти седмично, по 6 броя процедури на курс.
С тази терапия мускулите на тазовото дъно се стимулират, тонизират, намаляват релаксацията и спадането, ако има такова. По този начин се подпомага и задържането на урината.

Плазмотерапията

Друг нов метод за биоревитализация спадащ към естетичната медицина.
Той е абсолютно безвреден, без странични ефекти, защото се използва за лечение собствената кръв, която се центрофугира и се взема плазмата, която е обогатена с тромбоцити. Допълнително може да се обогати тя с витамини и минерали, които да засилят ефекта и.
Неприятната процедура е вземането на кръв от пациента. Плазмата се инжектира след локално обезболяване с крем в мястото което ни интересува. Тази обогатена плазма предизвиква растеж на нови колагенови и елестични влакна, продукция на хиалуронова киселина и хидратация. По този начин се повишава тонуса на влагалищната стена около уретрата и се стимулира тонуса на сфинктерите на уретрата и се спира изпущането на урината.

Плазмотерапията или плазмолифтинга спада към най-новите естетични процедура за разкрасяването и подмладяването на кожата и тялото и при жени и при мъже. Много ефективна тя е и за терапия на акне.
Като правило трябва да се направят от 3 до 6 такива процедури като зависи много от отговора на пациента.

Лазерната терапия

Иновативен метод в естетичната медицина. Тя е естетична процедура за влагалище, в.п.о., анална област, тяло и лице.

Използва се за премахване на белези след операции, за възстановяване след вагинално раждане или на шевовете и цикатриксите след такова раждане.
Широко се използва за премахване на бръчки, петна и уравняване на тена на лицето.
При лезерната терапия има нарушаване целостта на кожата с контролиран лазерен лъч, което води до неоколагенеза, повишаване тонуса и еластичността на кожата и нейната хидратация.
Затова тези процедури са особено подходящи и за жени страдащи от сухота и дискомфорт във влагалището, от липса на удовлетвореност в сексуалния живот, независимо от възрастта им.
Тези процедури могат да се комбинират по различни протоколи всички имащи за цел бързо, лесно и комфортно за жената да се повиши нейното самочувствие. Да се помогне за повишаване на сексуалните усещания и за двамата партньори. Ще подобрим здравето и качеството на живот при пациентките, които са ни се доверили!
Тези методи не изискват болничен престой, веднага след процедурата жената може да се върне към ежедневните си задължения и работа.