Skip to main content

Замразяване на мазнини (криолиполиза) - Процедура, ефекти, рискове

Замразяване на мазнини (криолиполиза) - Процедура, ефекти, рискове

Проучванията показват средно намаляване на мазнините между 15 и 28 процента на около 4 месеца след първоначалното лечение.

Преглед

Какво представлява криолиполизата?

Криолиполизата, обикновено наричана замразяване на мазнини, е нехирургична процедура за намаляване на мазнините, която използва ниска температура за намаляване на мастните натрупвания в определени области на тялото. Процедурата е предназначена да намали локализираните мастни натрупвания или издутини, които не реагират на диета и упражнения. Не е предназначен за хора със затлъстяване . Техниката е патентована под името CoolSculpting™.

 1. Преглед
  1. Какво представлява криолиполизата?
  2. Кои области на тялото са най-подходящи за криолиполиза?
 2. Подробности за процедурата
  1. Как се извършва криолиполизата?
  2. Как се унищожават мастните клетки?
  3. Колко локализирани мазнини може да очаквате да загубите от криолиполизата и кога ще започна да забелязвам резултати?
 3. Рискове/ползи
  1. Какви са предимствата на криолиполизата?
  2. Какви са недостатъците на криолиполизата?
  3. Има ли хора, при които криолиполизата не се препоръчва?
 4. Възстановяване
  1. Какви странични ефекти трябва да се очакват веднага след криолиполиза?
  2. Колко сесии на лечение с криолиполиза обикновено са необходими?
 5. Допълнителни детайли
  1. Колко струва криолиполизата?
  2. Моята застраховка ще покрие ли разходите за криолиполиза?
  3. Какви са другите съображения или опасения относно криолиполизата?
  4. Не се колебайте да се свържете с нас - ще отговорим на всички Ваши запитвания! Запазете час сега за криолиполиза!

Кои области на тялото са най-подходящи за криолиполиза?

Администрацията по храните и лекарствата одобри криолиполизата за лечение на мастни натрупвания под брадичката, горната част на ръцете, вътрешната и външната страна на бедрата, корема, ханша/хълбока („любовни дръжки“), горната част на гърба („сутиенни ролки“), долната част на гърба и отдолу задните части.

Подробности за процедурата

Как се извършва криолиполизата?

Процедурата може да се извърши в лекарски кабинет или амбулаторна клиника. Оценяват се размерът и формата на мастното натрупване и третираната зона се очертава с молив за маркиране на кожата. Пациентите са будни по време на процедурата.

Ръчно устройство, наречено апликатор, се използва за замразяване на слоя мастни клетки (адипоцити) под кожата. Първо върху зоната се нанася гел подложка за защита на кожата. След това мастната издутина се засмуква или вакуумира в празния отвор на апликатора. Ще почувствате дърпане или дърпане, докато се прилага засмукване. Тези усещания, интензивен студ плюс други възможни усещания – изтръпване, смъдене, болка, спазми – намаляват след 5 до 10 минути, тъй като зоната изтръпва по време на процеса на охлаждане. Мастният слой постепенно се охлажда до целевата температура между 30,2 и 39,2 градуса по Фаренхайт.

Третирането на една зона отнема до един час. След като зоната е обработена, апликаторът се отстранява. Зоната може да се масажира за 2 до 3 минути, за да се подпомогне разграждането на мастните клетки.

Как се унищожават мастните клетки?

Техниката се основава на констатацията, че мастните клетки са по-податливи на увреждане от ниски температури, отколкото други клетки, като клетките на кожата. Ниската температура уврежда мастните клетки. Нараняването предизвиква възпалителен отговор от тялото, което води до смъртта на мастните клетки. Макрофагите, вид бели кръвни клетки и част от имунната система на тялото, са „извикани на мястото на нараняване“, за да премахнат мъртвите мастни клетки и остатъците от тялото.

Колко локализирани мазнини може да очаквате да загубите от криолиполизата и кога ще започна да забелязвам резултати?

Проучванията показват средно намаляване на мазнините между 15 и 28 процента на около 4 месеца след първоначалното лечение. Въпреки това, може да започнете да забелязвате промени още 3 седмици след лечението. Драстично подобрение се забелязва след около 2 месеца.

Рискове/ползи

Какви са предимствата на криолиполизата?

Криолиполизата има много предимства:

 • Не е необходим хирургически разрез.
 • Това е процедура с нисък риск. Няма риск от инфекция.
 • Процедурата може да се извърши амбулаторно.
 • Не е необходимо пациентите да бъдат седирани или анестезирани преди да се подложат на процедурата.
 • В една сесия може да се третира повече от една област на тялото.
 • Повечето хора могат да възобновят нормалните си ежедневни дейности веднага след лечението.
 • Процедурата може да се извършва на хора от всички възрасти.
 • Няма увреждане на нервни влакна, кръвоносни съдове, мускули или трайно увреждане на кожата в третираната зона.
 • Мастните клетки, които са повредени или унищожени, се отстраняват завинаги от тялото.
 • Пациентите могат да изпитат повишаване на самочувствието поради подобряване на външния им вид.

Какви са недостатъците на криолиполизата?

Недостатъците на криолиполизата включват:

 • Процедурата се препоръчва само за хора, които са в добро общо здравословно състояние, без неврологични или ортопедични проблеми и които търсят „точково“ намаляване на мазнините в определени области на тялото. Криолиполизата не се препоръчва при хора със затлъстяване.
 • Съществува риск повърхността на кожата да е неравна/не гладка след заздравяване.
 • Може да са необходими повече от една сесия, за да се постигнат желаните резултати от дадено лице.
 • Ако са необходими повече от една сесия на лечение, следващата сесия не може да се извърши до 6 до 8 седмици след първата сесия. Това е така, защото може да отнеме толкова време, докато увредените мастни клетки бъдат елиминирани от тялото.
 • Резултатите не са очевидни веднага. Тъй като мастните клетки се отстраняват постепенно от тялото, може да отнеме от 3 до 6 месеца за постигане на оптимални резултати.
 • Една рядка нежелана реакция, която може да възникне, е парадоксална адипозна хиперплазия. При това рядко състояние размерът на мастните клетки се увеличава след криолиполиза. Мъжете и хората от латиноамерикански етнос са по-склонни да го изпитат.
 • Възможно е наддаване на тегло след преминаване на криолиполиза. Мазнините могат да се отлагат в други части на тялото.

Има ли хора, при които криолиполизата не се препоръчва?

Криолиполизата не трябва да се извършва при хора със затлъстяване. Също така не трябва да се прилага върху участъци от кожата, които са порязани или наранени, съдържат тежки разширени вени , дерматит или други кожни лезии.

Хората, които имат необичайна чувствителност към студ или непоносимост към студ, не са подходящи кандидати. Процедурата не се препоръчва при хора със следните състояния:

 • Феноменът на Рейно . Рядко състояние, при което ниските температури могат да възпрепятстват притока на кръв към пръстите на ръцете и краката.
 • Криоглобулинемия . Вид васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), причинен от необичайни протеини, които стават твърди или гелообразни при наличието на ниски температури. Свързва се със запушени кръвоносни съдове и други проблеми.
 • Пароксизмална студена хемоглобинурия. Много рядко автоимунно заболяване, при което червените кръвни клетки се увреждат по време на излагане на студ.
 • Студова уртикария . Рядко състояние, при което кожата развива червени, сърбящи петна (копривна треска) след излагане на ниски температури.
 • Студова аглутинова болест. Рядък тип автоимунна хемолитична анемия, при която имунната система на тялото по погрешка атакува и унищожава собствените си червени кръвни клетки. Състоянието често се предизвиква или влошава от ниските температури.

Други състояния, които представляват риск, включват

 • Бременност или кърмене
 • Нервни разстройства, като невропатия , свързана с диабет
 • Възпалителни кожни заболявания
 • Кожни заболявания, причинени от нарушения на имунната система, като екзема или псориазис

Възстановяване

Какви странични ефекти трябва да се очакват веднага след криолиполиза?

Временните странични ефекти за зоните, които се третират, могат да включват:

 • Болка или болки
 • Изтръпване или изтръпване на кожата
 • Зачервяване
 • Подуване
 • Промяна в цвета на кожата или образуване на синини
 • Кожна чувствителност или изтръпване

Страничните ефекти могат да продължат няколко дни до няколко седмици след лечението. Вашият лекар може да Ви препоръча да вземете аналгетично лекарство за облекчаване на болката или друг дискомфорт.

Колко сесии на лечение с криолиполиза обикновено са необходими?

Може да имате само една проблемна зона, която може да изисква само една сесия на лечение. Може да имате повече от една проблемна област, която може да изисква лечение или може да се нуждаете от повече от едно лечение в определена област, за да постигнете желаната цел. Ще работите с Вашия лекар, за да изготвите план – и броя на лечебните сесии – които най-добре ще отговорят на желаните от Вас цели.

Допълнителни детайли

Колко струва криолиполизата?

Общите разходи ще зависят от целите, които искате да постигнете. Средно цената на типичен план за лечение варира между 100 лв. и няколко хиляди за процедура. В Даймънд Клиник ще ви направим най-добрата оферта за цена за криолополиза!

Моята застраховка ще покрие ли разходите за криолиполиза?

Застраховката обикновено не покрива разходите за планова козметична хирургия и процедури.

Какви са другите съображения или опасения относно криолиполизата?

Процедурата трябва да се извършва само от пластичен хирург, козметичен хирург, клиника за естетична медицина или друг лицензиран специалист по грижа за кожата. Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения, преди да се подложите на процедурата.

Не се колебайте да се свържете с нас - ще отговорим на всички Ваши запитвания! Запазете час сега за криолиполиза!

Моля въведете име и фамилия.
Невалиден телефонен номер.
Невалиден имейл адрес.
Моля, изберете дата, на която трябва да се свържем с вас.
Invalid Input