Skip to main content

Радиочестотно (RF) стягане на кожата (лифтинг): ползи и опасности

Радиочестотно (RF) стягане на кожата (лифтинг): ползи и опасности

По време на радиочестотно (RF) стягане на кожата се използва електромагнитно устройство, което генерира топлина, за да стимулира производството на колаген, еластин и нови кожни клетки. Този нехирургичен лифтинг стяга и повдига отпуснатата кожа. Резултатите са временни, но са подобни на хирургически лифтинг.

Преглед

Какво представлява радиочестотното (RF) стягане на кожата?

Радиочестотното (RF) стягане на кожата е нехирургично лечение на кожата за укрепване на отпусната кожа. Процедурата може да ви даде по-млад вид.

Как работи радиочестотното стягане на кожата?

Радиочестотните устройства използват безопасни нива на нискочестотни електромагнитни вълни за генериране на топлина. Тази топлина прониква дълбоко в слоевете на кожата ви . Там той стимулира производството на нови кожни клетки (регенерация). Лечението също така стимулира производството на колаген и еластин . Тези протеини дават на клетките на кожата повече здравина и гъвкавост. В резултат на това отпуснатата кожа възвръща своята стегната форма и усещане.

Колко често е радиочестотното (RF) стягане на кожата?

Повече от 188 000 американци са получили някакъв вид процедура за стягане на кожата през 2020 г. Този тип нехирургичен лифтинг на лицето работи при всички полове и тонове на кожата. И има много малък риск от обезцветяване на кожата ( хиперпигментация ). Той е най-ефективен при по-млади хора, които тепърва започват да показват признаци на стареене. Не е толкова ефективен при силно отпусната кожа.

Кой получава радиочестотно (RF) стягане на кожата?

Хората, които не искат допълнителни разходи, болка или време за възстановяване от козметични операции , могат да изберат радиочестотно стягане на кожата. Процедурата:

 • Подобрява тена, текстурата и стегнатостта на кожата.
 • Минимизира появата на увреждане от слънцето .
 • Осигурява по-младежки вид.
 • Намалява ефектите от стареенето на кожата като бръчки , фини линии и отпусната кожа.

Какво лекува радиочестотното (RF) стягане на кожата?

Доставчиците на здравни услуги, лекари и клиники използват радиочестотни процедури за стягане на кожата за:

 • Контуриране на тялото .
 • Лице, шия, ръце и ръце.
 • Вагинално подмладяване .

Подробности за процедурата

Кой извършва радиочестотно стягане на кожата?

Много доставчици извършват радиочестотни процедури за стягане на кожата. Те включват дерматолози , пластични хирурзи и козметични хирурзи. Можете също така да получите лечение в медицински или спа център (medspa или medispa) от лицензиран естетик (специалист по грижа за кожата).

Какво се случва преди радиочестотното стягане на кожата?

По време на вашата консултация в се изследва кожата ви и научава повече за целите на лечението ви. Те могат да направят снимки, за да можете да видите резултатите преди и след. Трябва да уведомите вашия лекар, ако имате активно кожно заболяване , провеждате някакво лечение за кожата или сте бременна.

Какво се случва по време на радиочестотно стягане на кожата?

Радиочестотното стягане на кожата е амбулаторна процедура. Отнема около час, в зависимост от третираната зона. Прибирате се у дома скоро след процедурата.

По време на процедурата се:

 1. Почиства и стерилизира кожата ви.
 2. Премества ръчно радиочестотно електродно устройство над третираната зона.

Третираната зона може да се усети топла. И може да изпитате изтръпващи вибрации или лек дискомфорт. Трябва да уведомите вашия лекар специалист, ако почувствате неприятно усещане за парене.

Колко време отнема радиочестотното стягане на кожата?

Необходимо е време на кожата ви да произведе нови кожни клетки, колаген и еластин. Трябва да забележите промени в тена и външния вид на кожата си в рамките на два до шест месеца. Ако не получите желаните резултати, вашият доставчик може да препоръча друго лечение. Някои хора се нуждаят от две до шест процедури.

Колко време трае радиочестотното стягане на кожата?

Кожата ви винаги остарява. Но при правилна грижа за кожата ефектите от радиочестотното стягане на кожата могат да продължат от една до три години.

Рискове/ползи

Какви са ползите от радиочестотното стягане на кожата?

Радиочестотното стягане на кожата може да ви даде резултатите от лифтинг на лицето (ритидектомия) без необходимост от операция. Други предимства включват:

 • Постепенни, естествено изглеждащи кожни промени.
 • Бърза, относително безболезнена процедура.
 • По-евтини и инвазивни от козметичните операции.
 • Без лющене на кожата или белези .
 • Бързо възстановяване без пропусната работа или дейности.

Какви са рисковете от радиочестотното стягане на кожата?

Радиочестотното стягане на кожата е сравнително безопасна процедура. Възможно е да имате леко зачервяване и подуване (оток) след процедурата. Тези нежелани реакции трябва да изчезнат в рамките на 24 часа.

В редки случаи екстремната топлина от радиочестотно лечение може да причини изгаряния . Важно е да изберете доставчик на здравни услуги (лекар, клиника, специалист), който има опит с радиочестотно лечение. Вашият доставчик трябва да използва само радиочестотни устройства, одобрени за употреба върху кожата. Тези устройства имат функции за безопасност, които намаляват риска от изгаряния.

Възстановяване

Какво е възстановяването след радиочестотно стягане на кожата?

В зависимост от размера на третираната зона, възстановяването ви трябва да е лесно. Може да сте в състояние да се върнете на работа след лечението и да възобновите дейността си в рамките на един ден. Можете да се гримирате веднага след процедурата.

Кога да се обадите на лекаря

Кога трябва да се обадя на лекаря?

Трябва да се обадите на лекаря провел процедурата, ако имате:

 • Зачервяване или подуване, което продължава няколко дни.
 • Кожен обрив или необясними кожни промени.

Допълнителни често задавани въпроси

Можете ли да получите други лечения едновременно с радиочестотното стягане на кожата?

В зависимост от вашите цели на лечение, вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча други нехирургични козметични процедури по време на същата среща. Тези лечения включват:

 • Инжекции с ботулинов токсин (Botox®).
 • Дермални филъри като филър за линията на челюстта или разтварящ се филър за устни.
 • Микронидлинг .

Увеличават ли радиочестотните кожни процедури риска от рак?

Световната здравна организация (СЗО) изброява радиочестотните вълни като потенциално канцерогенни. Това означава, че те могат да увеличат риска от рак . Проучванията обаче не са открили връзка между радиочестотните вълни и рака при хората.

Микровълновите фурни, телевизорите, компютрите и смартфоните използват радиочестотни вълни. Радиочестотните вълни за козметични кожни процедури са изключително ниски. Понастоящем изглежда, че това лечение на кожата не увеличава риска от рак.

Радиочестотното (RF) стягане на кожата може да ви даде по-младежки вид без необходимост от хирургическа процедура като лифтинг на лицето. Топлината от радиочестотно устройство прониква дълбоко в кожата ви. Стимулира производството на колаген, еластин и нови кожни клетки. Процедурата стяга отпуснатата кожа, което ви кара да изглеждате по-млади. 

Свържете се с нас, за да обсъдим различните нехирургични и хирургични козметични лечения, които могат да ви помогнат да получите резултатите, които търсите.

Моля въведете име и фамилия.
Невалиден телефонен номер.
Невалиден имейл адрес.
Моля, изберете дата, на която трябва да се свържем с вас.
Invalid Input