Skip to main content

Какво е HIFU процедура за лице и работи ли наистина?

Какво е HIFU процедура за лице и работи ли наистина?

Ултразвуковото лице с висок интензитет, или накратко HIFU лице, е неинвазивно лечение за стареене на лицето. Тази процедура е част от нарастващата тенденция за процедури против стареене, които осигуряват някои от предимствата на лифтинга на лицето без необходимост от операция.

Според Американското дружество за естетична пластична хирургия нехирургичните процедури са се увеличили в популярността си с 4,2% през 2017 г.

Тези по-малко инвазивни лечения имат по-кратък период на възстановяване от хирургичните варианти, но резултатите, които осигуряват, не са толкова драматични и не траят толкова дълго. Поради това дерматолозите препоръчват HIFU само за леки до умерени или ранни признаци на стареене.

В тази статия ще разгледаме какво включва процедурата. Ние също така проверяваме колко е ефективен и дали има някакви странични ефекти.

Какво е HIFU?

HIFU процедурата за лице използва ултразвук, за да създаде топлина на дълбоко ниво на кожата. Тази топлина уврежда целевите кожни клетки, карайки тялото да се опитва да ги възстанови. За да направи това, тялото произвежда колаген, за да подпомогне възстановяването на клетките. Колагенът е вещество в кожата, което й придава структура и еластичност.

Според Американския съвет по козметична хирургия нехирургичните ултразвукови лечения като HIFU могат:

  • да стегнат кожата на шията
  • водят до намаляване на външния вид на челюстите
  • повдигат увиснали клепачи или вежди
  • изглаждат на бръчките по лицето
  • изглаждат и стягат кожата на гърдите


Типът ултразвук, който използва тази процедура, е различен от ултразвука, който лекарите използват за медицински изображения. HIFU използва високоенергийни вълни за насочване към определени области на тялото.

Специалистите също използват HIFU за лечение на тумори в много по-дълги, по-интензивни сесии, които могат да продължат до 3 часа в MRI скенер.

Процедура

Лекарите обикновено започват HIFU подмладяване на лицето с почистване на избраната област на лицето и нанасяне на гел. След това те използват ръчно устройство, което излъчва ултразвукови вълни на кратки изблици. Всяка сесия обикновено продължава 30–90 минути.

Някои хора съобщават за лек дискомфорт по време на лечението, а някои имат болка след това. Лекарите могат да приложат местна упойка преди процедурата, за да предотвратят тази болка. Болкоуспокояващи без рецепта, като ацетаминофен (Tylenol) или ибупрофен (Advil), също могат да помогнат.

За разлика от други козметични процедури, включително лазерна епилация, HIFU процедурите за лице не изискват никаква подготовка. Когато една сесия приключи, също няма време за възстановяване, което означава, че хората могат да продължат с ежедневните си дейности след лечение с HIFU.

Хората може да се нуждаят от една до шест сесии, в зависимост от резултатите, които искат да постигнат.

Преди и след

 

 

Какво казват проучванията по въпроса. Работи ли HIFU?

Много доклади казват, че HIFU процедурите за лице работят. Преглед от 2018 г. разглежда 231 проучвания за използването на ултразвукова технология. След като анализираха проучванията, включващи ултразвук за лечение на стягане на кожата, стягане на тялото и намаляване на целулита, изследователите заключиха, че техниката е безопасна и ефективна.

Американският съвет по козметична хирургия казва, че ултразвуковото стягане на кожата обикновено дава положителни резултати след 2-3 месеца и че добрата грижа за кожата може да помогне за поддържането на тези резултати до 1 година.

Проучване за ефективността на HIFU процедурите за лице при хора от Корея установи, че процедурата работи най-добре за подобряване на появата на бръчки около челюстите, бузите и устата. Изследователите сравняват стандартизирани снимки на участниците от преди лечението с тези от 3 и 6 месеца след лечението.

Друго проучване оценява ефективността на HIFU процедура за лице след 7 дни, 4 седмици и 12 седмици. След 12 седмици еластичността на кожата на участниците се е подобрила значително във всички третирани зони.

Други изследователи са проучили опита на 73 жени и двама мъже, които са били подложени на HIFU процедури за лице. Лекарите, оценяващи резултатите, съобщават за 80% подобрение на кожата на лицето и шията, докато нивото на удовлетвореност сред участниците е 78%.

На пазара има различни HIFU устройства. Едно проучване сравнява резултатите от две различни устройства, като моли клиницисти и хора, които са били подложени на HIFU процедури за лице, да оценят ефектите. Въпреки че участниците съобщават за разлики в нивата на болка и цялостното удовлетворение, изследователите заключават, че и двете устройства могат ефективно да стегнат кожата.

Струва си да се отбележи, че всяко от горните проучвания включва само относително малък брой участници.

Странични ефекти

Като цяло, доказателствата сочат, че HIFU процедурата за лице има малко странични ефекти, въпреки че някои хора може да изпитат болка и дискомфорт веднага след процедурата.

Южнокорейското проучване заключава, че няма сериозни странични ефекти от лечението, въпреки че някои участници съобщават за:

  • подуване
  • изтръпване
  • зачервяване
  • синини
  • лилав обрив


В друго проучване изследователите установиха, че докато някои хора, които са имали HIFU лечение на лицето или тялото си, съобщават за болка веднага след лечението, след 4 седмици, те не съобщават за болка.

Друго проучване установи, че 25,3% от участниците са имали болка след процедурата, но че тя се е подобрила без никаква намеса.

Цена

Американското дружество за естетична пластична хирургия твърди, че средната цена на нехирургична процедура за стягане на кожата, като HIFU, е била 1707 долара през 2017 г.

Въпреки това, цената на HIFU процедурите ще варира в зависимост от местоположението и броя на сесиите. 

В България HIFU процедурите на лице варират средно от 200 лв до 2000+ лв в зависимост от третираната зона. 

При нас в Даъмънд Клиник цените са както следва (актуализация 20.3.2024):

Лифтинг на цяло лице 700 лв
Лифтинг на цяло лице и шия - Пакет 1300 лв
Лифтинг на деколте 700 лв
Лифтинг около очи 300 лв
горен клепач, долен клепач, пачи крак, бръчки
Лифтинг около очи и Пачи крак 400 лв
Лифтинг от скули до контур 300 лв
Лифтинг лицев контур и Шия 500 лв
Лифтинг лицев контур 200 лв
Лифтинг двойна брадичка 400 лв
Лифтинг субментална зона 400 лв
Лифтинг субментална зона и лицев контур 800 лв

Вижте тук и актуалната ни ценова листа.

Заключение

Ултразвуковото лице с висок интензитет или HIFU лице може да бъде ефективен начин за минимизиране на признаците на стареене.

Като нехирургична техника, HIFU изисква по-малко време за възстановяване от хирургическия лифтинг на лицето, но резултатите няма да бъдат толкова изразени. Все пак изследователите са установили, че процедурата може да стегне отпуснатата кожа, да изглади бръчките и да подобри текстурата на кожата.

С добра последваща грижа ползите от HIFU процедура за лице могат да продължат около 1 година.

Свържете се с нас за повече информация относно HIFU процедурите и професионални съвети за Вашето лице и кожа.

Моля въведете име и фамилия.
Невалиден телефонен номер.
Невалиден имейл адрес.
Моля, изберете дата, на която трябва да се свържем с вас.
Invalid Input