Skip to main content

Инжектиране на богата на тромбоцити плазма (PRP): Как работи в ортопедията

ИНЖЕКТИРАНЕ НА БОГАТА НА ТРОМБОЦИТИ ПЛАЗМА (PRP): КАК РАБОТИ В ОРТОПЕДИЯТА

През последните години лекарите научиха, че тялото има способността да се самолекува.

Терапията с богата на тромбоцити плазма е форма на регенеративна медицина , която използва и усилва естествените растежни фактори, намиращи се в нашите кръвни клетки, за да помогне за лечението на увредена тъкан.
 

Какво е плазма и какво са тромбоцити?

Плазмата е течната част от цяла кръв. Състои се предимно от вода и протеини и осигурява среда за червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите да циркулират в тялото. Тромбоцитите, наричани още тромбоцити, са кръвни клетки, които причиняват кръвни съсиреци, както и други необходими растежни и лечебни функции.

Какво е PRP инжекция?

Богатата на тромбоцити плазма (PRP) се произвежда от собствената кръв на човека. Това е концентрация на един вид кръвни клетки (тромбоцити), която е критична за съсирването на кръвта.

Тази концентрация се инжектира в наранена или болна част от тялото на човек, за да се ускори заздравяването на увредени сухожилия, връзки, мускули, кости и стави.

Ключово предимство на PRP инжекциите е, че те могат да намалят нуждата от опиоиди или дори противовъзпалителни лекарства без рецепта . Всъщност употребата на противовъзпалителни средства обикновено трябва да се прекрати по време на лечението с PRP, тъй като богатата на тромбоцити плазма оптимизира първоначалния възпалителен отговор, свързан с лечението.

Как се извършват PRP инжекциите?

PRP инжекциите се приготвят, като се вземат от една до няколко епруветки от вашата собствена кръв. След това се пуска („завърта“) в центрофуга, за да се раздели кръвта на различните й компоненти: червени и бели кръвни клетки, плазма, тромбоцити и т.н.

Тромбоцитите се събират и концентрират от 2 до 8 пъти нормалния си брой . След това тромбоцитите се смесват в течна основа от кръвна плазма и се инжектират директно в зоната на нараняване. Понякога се използва ултразвуково изображение за насочване на инжекцията.

Изображенията по-долу показват PRP инжекция в разкъсано сухожилие на пациент. Ултразвуковото ръководство е показано вляво, а инжекцията е показано вдясно.

Как действат PRP инжекциите?

Активирането на концентрираните тромбоцити в богатата на тромбоцити плазма освобождава растежни фактори, които стимулират и увеличават броя на репаративните клетки, които тялото ви произвежда. Това значително подобрява естествения процес на оздравяване на тялото.

Какви наранявания могат да лекуват PRP инжекциите?

PRP инжекциите се използват предимно за наранявания на меките тъкани, като леки ротационни маншети и разкъсвания на ахилесовото сухожилие . Използването му при други наранявания на меките тъкани става все по-често срещано. Доказано е, че подобрява функцията и намалява болката при хора, които имат тендинит или хронични състояния на тендиноза , като лакът на тенисист или лакът на голфър .

Може да се използва и за лечение на наранявания на връзки и мускули . Например, подобрена мускулна регенерация е показана при наранявания на гастрокнемиус (прасец) мускул.

Последните данни показват, че PRP лечението е по-добро от инжекциите с хиалуронова киселина  (известни също като вискосуплементация или „гел снимки“) за остеоартрит на коляното , особено по отношение на продължителността на неговия положителен ефект. Въпреки това, нововъзникващите данни показват, че PRP, комбиниран с хиалуронова киселина, е по-ефективен от всяко лечение самостоятелно.

Имат ли PRP инжекциите странични ефекти или рискове?

Страничните ефекти на PRP инжекциите са много ограничени, тъй като инжекциите са създадени от вашата собствена кръв и тялото ви не трябва да ги отхвърля или да реагира по някакъв негативен начин. Както при всяка инжекция, съществува малък риск от инфекция. В противен случай няма значителни рискове, освен променливостта и непредсказуемостта на това колко ефективно ще бъде лечението за конкретен пациент.

Видео: Как работят инжекциите с богата на тромбоцити плазма – опит на пациента

В това видео лекарят по спортна медицина на HSS Brian D. Halpern обсъжда и демонстрира PRP инжекции.